dilluns, 14 de maig del 2012

Decàleg pel canvi


Us presentem un decàleg que sintetitza a la vegada que destaca allò que representa el nostre compromís amb la comunitat universitària i las línies bàsiques de actuació.
La concreció dels objectius que s'apunten a continuació dependrà en part de les conclusions d'un estudi detallat sobre l'estat de la UAB, les conclusions del qual es faran públiques perquè els diferents col·lectius del campus puguin contribuir a plantejar alternatives de futur en interès de tots.

La nostra proposta de canvi es pot visualitzar en aquest deu punts:

1-Descentralització
Fomentar i redefinir el grau d'autonomia dels centres i departaments per tal d’apropar la presa de decisions als qui  les han de portar a terme, a més d’agilitzar els processos administratius i de gestió amb la corresponent assignació de recursos per fer front a les seves noves responsabilitats. Sempre preservant els drets individuals i de les minories.

2-Flexibilització de les matrícules i creació de beques
Elaborar mesures que permetin la matriculació del nombre de crèdits que l’estudiant estimi oportú (establint un mínim i un màxim) en funció de la seva disponibilitat pressupostària o del temps disponible, així com tirar endavant  programes propis de beques (“beques UAB” per a estudiants de grau) lligades a la renda familiar i a l’expedient acadèmic.

3-Dedicació docent/investigadora
En l’aplicació de la nova normativa relativa a la càrrega docent, a més de fer prevaldre, com és preceptiu, l'activitat investigadora constant i de qualitat, s’intentarà en la mesura del possible que qui encara no han accedit a una plaça estable (i, per tant, no compti amb trams de recerca) disposi dels mitjans i d'un temps raonable per poder construir la seva carrera investigadora.

4-Política institucional
Desenvolupar una relació fluïda i transparent amb els òrgans de la Generalitat implicats en les polítiques universitàries, en sintonia amb les altres universitats que formen part de l’ACUP. Aquesta relació s'haurien de basar en dues premisses fonamentals: a) Respecte a l'autonomia universitària (llibertat i responsabilitat de la Universitat) i als seus Estatuts; b) Compliment rigorós dels acords pactats per ambdues parts.

5-Responsabilitat social
En el Pla d’igualtat de la Universitat, vetllar pel desenvolupament d’una política més activa de conciliació entre la vida laboral i familiar. Fomentar la transparència en les accions de govern, a escala econòmica i política.

6-Pla Bolonya
Avançar en la construcció de l’oferta de títols en el Marc de l’EEES tot revisant els procediments seguits en la línia de simplificar, flexibilitzar i adaptar els protocols d’elaboració dels programes i documentació en general a la idiosincràsia de cada col·lectiu i titulació.

7-Els professionals i la UAB
Fomentar els contactes amb els professionals i reconèixer l’important valor afegit a la docència que aporten els associats.

8-Responsabilitat docent
Respectar la llibertat-responsabilitat del professorat en l’exercici de les seves funcions docents en el marc d’un model general, obert i flexible propi de la UAB.

9-Potencialitats del PAS
Revisar l’estructura piramidal de l’escala laboral (hi ha més càrrecs a dalt de la piràmide en proporció al nombre i la tipologia de llocs de treball). Iniciar un diàleg amb els agents socials i el responsables gerencials per flexibilitzar els horaris i replantejar globalment els controls d’assistència i permanència,.

10-Compromis amb els estudiants
Es fomentarà la implicació dels estudiants en la vida universitària, incentivant l'associacionisme, promovent la seva participació efectiva en els diversos òrgans de govern de la UAB i facilitant canals de comunicació que permetin vehicular les seves demandes i suggeriments. Es prioritzaran criteris qualitatius sobre els quantitatius a l'hora de recollir les seves opinions sobre el funcionament de la institució.

Aquestes propostes, que formen part d’un programa més extens, representen un canvi real pel qual demanem el teu suport a la nostra candidatura a l'elecció de rector de la UAB.